28 Kasım 2015 Cumartesi

Aslı Arap Kendisi Çok Tatlı


İsmi Arapça'da havuç demek olan cezer'den geliyor, lokumdan güzel bişey. Mersin ve Tarsus'a ait bir tatlı. Kendisine  Mersinde ''Cezerye'' diyorlar, cezbetmediği yok:)

Havucu hiç bu kadar tatlı görmemiştiniz. Yedikçe yiyesiniz geliyor. Enerji bombası olduğunu kararında tüketmenizi, sonrasında bir okkalı kahve öneririz.


CEZERYE


MALZEMELER
1 Kilo Havuç
1 Su bardağı toz şeker
1,5 Çay bardağı su
4-5 Adet dövülmüş karanfil
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Tatlı kaşığı Yenibahar
1/2 Çay kaşığı zerdeçal
1/2 Çay kaşığı zencefil
2 Yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı Mısır nişastası
1 yemek kaşığı su
1 Su bardağı iri kırılmış fındık ( Ceviz, Antep fıstığı da olabilir)
Yeteri kadar hindistan cevizi

HAZIRLANIŞI:

Öncelikle havuçları soyup düdüklü tencerede 1,5 çay bardağı su ile 15 dakika pişirelim, haşlanmış havuçları blender'dan geçirelim. Pürüz kalmaması gerekiyor.

Ocağın üzerinde havuç püresini pişirmeye başlayalım. İçerisine şeker ve baharatların hepsini atıp, balıda ekleyelim.
20-25 dakika iyice suyunu çekene kadar karıştırarak pişirmeniz gerekiyor. Karıştırma süreci biraz zahmetli. Sürekli karıştırmanız gerekli.
İyice suyunu çekince içerisine suyla açtığımız nişastayı da ekleyelim.
Karışım iyice macun kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.İyice koyulaştığı zaman ( kaşığı artık zor çeviriyorsanız) içerisine iri iri dövdüğümüz fındıkları atıp karıştıralım.
Bir tepsiye hindistan cevizini bolca serpelim.
Üzerine karışımımızı serelim 1 cm kalındığında olacak bir spatula ile düzeltelim üstlerini. Daha sonra bolca hindistan cevizini üstüne de dökelim. Kare şeklini verebilmek ve kolay kesmek için kenarlarını düzeltelim.

 Bir gün bu şekilde buzdolabında dinlendirilirse daha lezzetli olur. İstediğiniz şekilde dilimleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder