KÖY USULÜ TUTMAÇ ÇORBASI
Yöreden yöreye kullanılan malzemeler farklılık göstersede, ismi her yerde aynı kalmış. Tutmaç çorbası sıklıkla Doğu Anadaolu yöresinde bilinir ve yapılır. Tutmaç çorbası aslında bir Selçuklu yemeği.
Tutmaç çorbasının özelliği pestigen ve tutmaç denilen küçük ve ince kare şeklindeki eriştelerden yapılıyor olması ve damakta bıraktığı muhteşem lezzeti :)
Malzemeler
- 1 Su bardağı nohut
- 200 gram kavurma veya küçük doğranarak haşlanmış et
- 200 gram Köy Keşkeği, bulamazsanız (yoğurt ve yumurta , 1 kaşık un)
- 2 Diş iri sarımsak
- 6 Su bardağı su
- 1 Kase tutmaç (Erişte’de kullanabilirsiniz)
- 2 Yemek kaşığı tereyağı
- 1 Tatlı kaşığı dağ kekiği
- Yarım tatlı kaşığı pul biber
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
- Geniş ve derin bir tencerenin içine su ve keşkek eklenir. Keşkek su yardımıyla eritilir. Keşkekli su kaynayıncaya kadar karıştırılır.
- Kaynayan keşkekli suya, dövülmüş sarımsak, nohut, tuz ve et (kavurma) eklenir ve 10 dakika kaynatılır.
- Kanayan çorbamızın içine tutmaçlar veya erişte eklenir 1 defa karıştırılır.
- Tutmaçlar içine konulduktan sonra çok fazla karıştırmamak gerekiyor. İçine tuzda ilave edildikten sonra 7-8 dakika kaynatıldıktan sonra çorbamız servise hazır.
Üzeri için:
Bir tavada tereyağı eritilir, eritilen yağın içine pul biber ve kekik koyularak yağda kavurulur.
Sosu çorbamızın üstüne dökülerek servis yapabilirsiniz.
Not: Keşkek bulamadıysanız, geniş bir tencereye yoğurt, un, tuz ve yumurta sarısını ilave ederek karıştırın. İçine ağır ağır suyu ilave ederek kaynayıncaya kadar karıştırarak da yapabilirsiniz.
Keşkek Nasıl Yapılır?
Tutmaç çorbası keşkten de yapılır. Keşkek için günlerce ayran toplatılıp küplerde saklanır. Küplerde korunan ayran alabildiğince ekşitilir. Ekşitilen ayran büyük kazanlarda ateşe bırakılır ve karıştırılmaya başlanır. Ayran kaynatıldıktan sonra içine dövme ve az miktarda nohut eklenir. Karıştırma işlemi ayranın katılaşmasına dek devam eder. Katılaşan yemek ateşten alınarak soğutulmaya bırakılır. Soğutulan keşkek köfte büyüklüğünde hazırlanıp güneşe bırakılır ve kurutulur. Genelde kış mevsiminde ayran çorbasının yapımında kullanılır.
Afiyet Olsun,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder