13 Aralık 2015 Pazar

Çıtır Çıtır, İncecik Çi Börek

Çİ BÖREK



 Geleneksel lezzetleri yerinde yapmak ve tatmak için Eskişehir'e gittik. Gitmişken  namıdeğer Çi Böreğin hem ismini hem de nasıl yapıldığını öğrendik.

Eskişehir’e göç eden Kırım Tatarlarına özgü bir yemek olan Şi börek zaman içinde  halk arasında çi börek veya çiğ börek olarak adlandırılmış. 

Çi börek hamurunun özelliği dolayısıyla fazla yağ çekmeyen, çıtır çıtır incecik hamur ile kıymalı harcın oluşturduğu muhteşem bir lezzet.

Püf noktaları, hamurun dinlendirilmesi, bol ve kızgın yağda kızarması, harcın içininde yumuşak olması için  harca su katılması gerekiyor.

Yaparken yanınızda yardım eden birilerinin olmasıda cabası.

Eskişehir’in çalışkan güleryüzlü kadınları Havva, Ülkü ve Selma Hanım’ a evlerini, mutfaklarını bize açtıkları için ve bizimle çi börek sırlarını paylaştıkları ve emekleri  için sonsuz teşekkürler.


Malzemeler



Hamuru İçin:

  • 3 su bardağı beyaz un
  • 1 su bardağı su (yetmezse ilave edin)
  • Tuz
  • Tezgahı unlamak için ayrıca un

İç Harcı İçin:
  • 250 gram az yağlı kıyma
  • 2 adet iri baş incecik kıyılmış robot veya rendelenmiş kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı silme karabiber
  • 1 çay bardağı su

Kızartmak İçin
  • Bol miktarda sıvıyağ

Yapılışı

Harcının Hazırlanması


Soğanı rendeleyin veya robottan geçirerek ince ince kıyın.
Kıymayı soğan,tuz ve karabiber ile iyice karıştırın.
            Hazırladığınız harca su ekleyip tekrar yoğurun. 
                Harcın içine su katmazsanız börek pişince kıyma içinde top top ve kuru kalır.

Hamurun Hazırlanması


Unu bir kaseye boşaltın.Ortasını havuz gibi açıp tuz ve suyu ekleyin.
Hamur elinize yapışmayacak hale gelene kadar kulak memesi kıvamında iyice yoğurun.
Hamuru 30 dakika nemli bez altında dinlendirin.


Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın, bezelerin küçük olması önemli.

               Yapılışı

Hamuru açacağınız tezgahı unlayın.
Her bezeyi 2 yufka kalınlığında ve yaklaşık 20 santim, tabak büyüklüğünde un yardımıyla açın.


Açılan hamurun bir yarısına malzemeden 1 kaşık koyun.
Yuvarlak kenarlarında 1 cm boşluk bırakarak malzemeyi hamurun yarısına iyice yayın.


Hamurun diğer yarısını yarım ay şeklinde üzerine kapatın.
Elinizle iyice bastırın ve kenarlarını kesme ruleti veya çay tabağı yardımıyla kesin.

          Harcı konup hazırlanan börekleri sulanmaması için bekletmeden, bol kızgın yağda 2 tarafı     pembeleşene kadar kızartın.


Kağıt havlu üzerinde yağını süzdürün, sıcak olarak yanında ayranla birlikte servis yapın.



Fotoğraflar için Büşra Altıntel ve Dilşah Sanem Belge'ye teşekkür ederiz.

Afiyet Olsun,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme