Gün nasıl geçiyor bilemeyiz
ama lezzet dolu bir akşam seni bekliyor.
Evde akşam #pizza partisi var. 30 dakikada hazır olmayabilir ama , bol malzemeli ve her dilimi ücretsizdir :)
Ev Yapımı Pizza
Ev Yapımı Pizza
Malzemeleri:
§ 4 Su bardağı un
§ 1 Çay bardağı
sıvıyağ
§ 1 Paket yaş
maya
§ Bir miktar tuz
Sos için:
§ 2 yemek kaşığı
domates salçası
§ 2 Yemek kaşığı
sıvı yağ
§ 1 çorba kaşığı
kekik
§ Pul biber ve
karabiber
§ 1 Çay bardağı
su
Üst malzemeler:
§ 10 Dilim sucuk
§ 2 Adet Sosis
§ Siyah zeytin ve
yeşil zeytin
§ Tane mısır
§ Kurutulmuş
domates
§ Kaşar peynir
§ Mantar
§ Herhangi bir sınırlama yok, canınız nasıl çekerse,
damak tadınıza uygun istediğiniz üst malzemeleri kullanabilirsiniz.
Ev Yapımı Pizza
Tarifi Hazırlanışı:
1) Hamurun
hazırlanışı:
Küçük bir kase içinde yaş mayayı çok az su ile
karıştırıp eritin. Ilık su kullanırsanız daha rahat eritirsiniz. Ardından unu
yoğurma kabınıza alıp ortasını havuz şeklinde açın. Erittiğiniz mayayı bu orta
kısma döküp unun kenarlarına hafif tuz serpiştirin. Sıvı yağı da ilave ettikten
sonra yoğurmaya başlayın. Hamur toplanmaya başladığında çok sert olursa hafif
su katabilirsiniz. Eğer suyu fazla kaçırırsanız biraz daha un ilave
edebilirsiniz.
Püf nokta: hamur ne çok sert neden çok yumuşak
olmayacak. Kulak memesi kıvamında olmalı.
Yoğurma işlemi bitince kabarması için 10 dakika kadar kap içinde dinlenmeye alın. Kabın üzerini bir bezle kapatabilir yada sitreç sarabilirsiniz.
Yoğurma işlemi bitince kabarması için 10 dakika kadar kap içinde dinlenmeye alın. Kabın üzerini bir bezle kapatabilir yada sitreç sarabilirsiniz.
2) Sosun hazırlanışı
ve üst malzemelerin doğranması:
Orta boy bir kap içinde salça, sıvıyağ, tuz ve
baharatları kıvam alana kadar karıştırın. (Eğer isterseniz sos yerine ketçapda
kullanabilirsiniz) Sosu hazır ettikten sonra listedeki malzemeleri dilimleyin.
İster küp küp, ister yarım ay şeklinde. Nasıl arzu ederseniz o şekilde
doğrayabilirsiniz.
3) Şekil verme
işlemi:
Mayası gelmiş hamuru 2 eşit parçaya bölün. Hamurları
açacağınız tezgahın üzerine hafif un serpiştirin ve merdane ile her ikisine de
(ister yuvarlak ister kare şeklinde) şekil verin.
Şekil verme işlemi bitince pişirme tepsilerinizin altlarını yağlayın yada yağlı kağıt serip hamurlarınızı tepsilerinize yerleştirin. Eğer 2 seferde ayrı ayrı pişirmek istemiyorsanız hamuru hiç bölmeden büyük bir tepside tek seferde işleyip pişirebilirsiniz. Burda karar sizin. İster 2 seferde bitirin ister tek.
Şekil verme işlemi bitince pişirme tepsilerinizin altlarını yağlayın yada yağlı kağıt serip hamurlarınızı tepsilerinize yerleştirin. Eğer 2 seferde ayrı ayrı pişirmek istemiyorsanız hamuru hiç bölmeden büyük bir tepside tek seferde işleyip pişirebilirsiniz. Burda karar sizin. İster 2 seferde bitirin ister tek.
Bu arada hamuru açarken elinizle son düzeltmeleri,
genişletmeleri ve kenarlarına parmağınızla köşe yapmayı da ihmal etmeyin.
Aslında merdane yerine elinizle açarsanız pizzanızın görünümü daha güzel olur.
4) Ön pişirme işlemi:
Hamuru boş haldeyken (malzemesiz) 180 derecelik
fırında 4 5 dakika kadar ön pişirme yapın. Yani boş vaziyette fırına salın ve
çıkarın. Bu pizzanın dağılmamasını ve daha çıtır olmasını sağlayacaktır.
5) Malzemelerin
dizilimi ve tam pişirme işlemi
Ön pişirme yaptığınız hamuru fırından çıkarır çıkarmaz
üzerine sosu döküp güzelce yayın. Ardından üzerine önce kaşar peyniri, ardından
diğer üst malzemeleri serip 180 derelik fırına tekrar atın. Üst malzemeler
piştiğinde ev yapımı pizzamız servise hazırdır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder