19 Aralık 2015 Cumartesi

Mersin Yörük Sıkması


Çaylar hazır mı? 
Kahvaltıda acayip bir lezzet var. Bir yiyen bir daha unutamıyor bu lezzeti.
‪#‎Mersin‬ yöresine ait bir afetidevran ‪#‎sıkma‬ , yedikten sonra canınız hiç birşeye sıkılmayacak smile ifade simgesi 
Sözü kendisine bırakıyoruz.
‪#‎MersinYörükSıkması‬

Mersin  Yörük Sıkması



Malzemeler

4 Su bardağı un ( 2. kalite un olması öneriyoruz)
İsteğe göre kurutulup robottan çekilmiş ekmeğin kabuğu. (yumuşak bir hamur elde ediliyor, çok güzel kabarıyor.)
Yarım kilo patates, 250 g peynir yada çökelek (isteğe göre)
Tuz
Soğan
Maydanoz
Baharat (karabiber, pul biber)
Biraz tereyağ
Sıvı yağ
          2 Su Bardağı Su
    

Hazırlanışı 
Ekmeği  ılık su ile ıslatıyoruz, unu ve su katarak katıyoruz yumuşak bir hamur kıvamı elde edinceye, kulak memesi kıvamı oluncaya dek yoğuruyoruz. Asla sert bir hamur olmayacak ve tuzu yoğururken katmalıyız.Hamuru yoğurduktan sonra 15-20 dakika bekletin.
Hamurlardan ufak bezeler yapıp un yardımıyla merdane ile tabak büyüklüğünde açıyoruz.

 Açtığınız hamurları varsa saçta yoksa teflon tavada her iki yüzeyi pişecek şekilde pişirin. Ekmeği hazırladıktan sonra isteğe göre patatesli yada peynirli yapabilirsiniz. 
Eğer patatesli olacak ise, küçük bir tencereye koydugumuz biraz sıvıyağa haşlanmış patatesi doğrayarak içine soğan, tuz, kırmızı biber ekleyerek soteleyebilirsiniz.

Peynirli yada çökelekli olacak ise doğranmış maydanoz ve tuz ekleyerek iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız karışımlardan sıcak ekmeğe biraz tereyağı sürdükten sonra, uç kısmına 2 çorba kaşığı koyarak ekmeğinizi dürüm şeklinde sarın, burada dikkat edilecek nokta ekmeğinizi sararken avuç içinizle sıkarak sarılmasıdır. 
Dürüm haline gelen sıkmamız servise hazırdır. 

Kışın sıcak çay ve yazın buz gibi ayranla servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme